Min far har Parkinson og er svær at forstå – selv tæt på. Anyway forleden efter adskillige undskyldninger og hvad siger du? tror jeg, at han sagde: Hun vil skilles fra mig…vil det påvirke om I kommer til min fødselsdagsfest? Det, han sagde, er indbegrebet af min far og netop derfor, at jeg ikke behøver eller skal tilgive ham…for han behøver den ikke.

negativ energi

Lad os slå en streg over det alt sammen?!

Lad os slå en streg over det alt sammen?!

Uden at komme ind på detaljer, så koster min opvækst og relation til mine forældre mange smerter – nogle dage mere end andre. Jeg ser dem ikke så ofte og mine børn er ikke særlige tæt knyttet til dem. Det er det tætteste, jeg kan komme på at bryde kontakten til dem, for når det gælder om helt at afbryde forholdet, er jeg vægelsindet og i konflikt med mig selv. (Læs evt. indlægget Brud med familien) I stedet for at bryde helt har jeg ofte tænkt, at jeg for at frigør negativ energi og komme videre, i det mindste bør tilgive dem, for de gjorde jo deres bedste og er bare ikke bedre.

vær det større menneske og tilgiv

Jeg må erkende, at min opdragelse i den katolske tro, har haft større konsekvenser for min person end jeg egentlig er bevidst om. Forskellen mellem katolicisme og protestantisme er gudfrygtigheden og at mennesket i sig selv er syndigt. Jeg er slet ikke i tvivl om Jesus’ budskab om næstekærlighed og tilgivelse. Meget af det har formet nogle af de personlige værdier, som jeg bygger og sætter pris på hos mig selv. Alligevel er sådan noget som at vende den anden kind til og tilgiv dem, for de ved ikke hvad de gør læresætninger, som spænder ben for mig, på den måde at jeg konflikter mellem fornuft, forpligtelse og mavefornemmelse.

anger og tilgivelse

Derfor fangede det automatisk mit øje i listen over P1 eksistens podcasts om netop emnet tilgivelse. Det var en befriende diskussion at lytte til. Især spidsede jeg ører,da en af eksperterne udtalte, at hvis man tilgiver for enhver pris, så udvandes begrebet og den tilgivende handling reduceres til ingenting. Jeg havde slet ikke turde tænke på, at man ikke behøver at tilgive. En undskyldning er en undskyldning ikk?! Jo og det er netop det, der er det springende punkt: Min far angrer ikke. Den, der angrer sin handling, ser og fortryder den smerte eller konsekvens det har haft på den anden og som måske slet ikke kan tilgive sig selv…hn har brug for din tilgivelse. Den, der i sin forbrydelse er sig selv nærmest, begræder konsekvenserne af sine handlinger for sin egen skyld og ikke ser smerten i den anden, hn behøver ikke din tilgivelse, for hn har ikke brug for den. Det er så vigtig en pointe!

Hør podcast P1 Eksistens Tilgivelse er ikke altid det rigtige

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s