I sin tid da jeg gik hos psykiateren gjorde hun mig opmærksom på, at målet var ikke at blive rask men at forblive sund. Hvad betyder det? Og er det ikke det samme? Hun forklarede mig, at det er en klassisk “vildfarelse” (mine ord ikke hendes!), at man tænker, at man kan gå tilbage til den, som man var, før man blev ramt af sygdommen. Jeg fik en glædelig overraskelse, da jeg for nylig hørte P1-programmet Hjernekassen med Peter Lund Madsen. For jeg kunne ikke have sagt det tydeligere.

at være symptom fri

Depression og angst er ikke hele mig!

Depression og angst er ikke hele mig!

Jeg blev så glad for at høre den første ekspert fra Psykiatrifonden, for hun pointerede, at det ikke handler om at blive fri for symptomer. Men at være rask er, at få et meningsfyldt liv på trods af sin psykiske sygdom. At opretholde en tilværelse på de eksistentielle vilkår, som du nu er blevet tildelt med. Samtidig er det også at acceptere og anerkende, at der kan opstå perioder af dit liv, hvor sygdommen dominerer din hverdag mere end i andre perioder. Og at holde sig psykisk sund er en balancegang.

integration

Det handler jo netop ikke om, at jeg eller du kan blive sygdomsfri! Det handler om at leve med f.eks. depression og angst, når man nu en gang har det ind på livet. Og for nogle er det et fuldtidsarbejde som førtidspensionist. For andre, mig inklusiv, er det som at være en tørlagt alkoholiker, der kan få en hverdag til at fungere vha. forebyggelse og konstant monitoring. Egentlig er det ret indlysende.

psykisk balance

Jeg håber, at alle ville blive klar over dette faktum! Især i arbejdssammenhænge…jeg er ikke syg, ej heller symptomfri men velfungerende og med en almindelig hverdag, som dem, der ikke har en diagnose. Alligevel skal jeg gøre meget ud af at pointere over for potentielle arbejdsgivere (er pt arbejdsløs), at jeg er rask i rask forstand. Hvordan kan det være så svært at forstå, at det er som at have brækket sit ben eller en arm ad led, som derefter for ever vil være et svagt led hos en, dog uden at man ikke kan gå eller bruge sin arm. Så lad os hjælpes ad med at komme disse fordomme om psykisk sygdom og psykisk sundhed til livs:

Hør og del budskaberne fra Hjernekassen med Peter Lund Madsen fra den 22/9 2014:

http://www.dr.dk/radio/ondemand/p1/hjernekassen-pa-p1-64#!/

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s