Selvbevidsthed – selvværd

Posted: May 8, 2014 in At leve med depression, personlig udvikling
Tags: , , , ,

I mit arbejde med bogen Helterejsen af Mette Glargaard og Charlotte Lindhardt er jeg stødt på en yderligere opdeling af at være selvbevidst i 3 opdelinger: Selvfølelse, selvværd og selvtillid. Selvfølelse er evnen til at mærke hvad der foregår inde i dig selv. Selvværd er at vide, at du i dig selv er værd at elske og at være sammen med.

lavt selvværd

Jeg er godt klar over, at jeg har lavt selvværd og at det kommer sig af, at jeg hele min barndom kun har følt mig værdig, set og elsket, når jeg præsterede noget. Når jeg var flittig og mere end udførte mine pligter: Altså forudså hvad min mor ville have mig til at gøre af huslige pligter, så fik jeg ros. Særligt når mine forældre havde gæster. Jeg solede mig i de øjeblikke, hvor min mor eller far overfor gæsterne bekræftede, hvor dygtig, flittig og sød en pige, jeg var, fordi jeg var køkkenhjælp og serveringspersonale. Og selvom de øjeblikket efter fuldstændig overså mig, så var det øjeblik det hele værd.

de gider dig ikke

Helt klassisk har jeg lært at ignorere mine egne behov og sætte mig selv sidst. Jeg har lært, at det er forkert at bede om hjælp eller at sige fra. Jeg føler altid en kæmpestor taknemmelighed, når nogen gør noget for mig. Jeg føler altid, at jeg skal gengælde en tjeneste eller skylder nogen noget, når der er blevet gjort noget godt for mig. Selv når jeg har fødselsdag og får en hilsen eller gave. Jeg kan mærke hvordan alt inden i mig stritter imod, når jeg i bogen læser, at jeg har ret til at blive hjulpet uden at skulle gøre gengæld! Hos mig har det rent praktisk udmøntet sig i, at jeg er overbevist om, at mine venner i virkeligheden ikke gider mig med mindre, at jeg gør noget for dem.

værd at træde på

DoormatJeg bliver pludselig klar over, at fordi jeg selv tænker, at jeg ikke fortjener andres kærlighed og respekt bare ved at være mig, så er det det jeg udstråler over for andre. I samspillet med mennesker, der har selvværd og deres selvrespekt intakt, er det ikke noget problem. Men er jeg sammen med personer, der ikke bliver på deres egne banehalvdel, så bliver jeg trådt på – jeg refererer til den mobning, jeg har oplevet på min seneste arbejdsplads. Det er ikke for at sige, at jeg er skyld i de situationer, jeg havner i, for jeg kan jo ikke styre, hvad der sker i andre. Men det giver mig da en årsag og noget at tænke og arbejde med. Men først skal jeg erkende det. Pyh.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s