Offer, krænker og redder – dramatrekanten

Posted: April 14, 2014 in anxiety, Mindfulness og medfølelse, personlig udvikling
Tags: , , , ,

Jeg er blevet udsat for mobning på min arbejdsplads! Og selvom det har holdt hårdt og stadig er hårdt mentalt nu hvor jeg er sygemeldt og går her og har masser af tid til at gennemgå sammenstødene med mine chefer og samtalerne i hovedet og derfor bliver i tvivl om mig selv, så hænger jeg i og står ved mine grænser.

ukendt grund

Ikke fordi jeg tænker at jeg skal skyde først, men bare for at sætte min proces på spidsen.

Ikke fordi jeg tænker at jeg skal skyde først, men bare for at sætte min proces på spidsen.

Jeg mærker, at jeg er på ukendt grund og det er virkelig angstprovokerende. Fra barnsben har jeg jo lært ikke at stole på mig selv og min intuition. Tværtimod har jeg lært at sætte mig selv til side og lade andre overtræde mine grænser fysisk som psykisk. Så jeg mærker i høj grad konflikten inde i mig mellem de gamle tankemønstre og den voksne jeg, som er fri til at stå på egne ben og sige fra. Jeg vil så gerne stemple mig selv som den, der endnu en gang er gal på den, give efter og indordne mig!

offer, krænker og redder

Udover at jeg ved, hvad der foregår indeni mig, er jeg alligevel blevet opmærksom på den der offerrolle, som jeg nemt kunne have taget på mig. Det var faktisk min læge, som sagde til mig, at jeg ikke behøver at være offeret! Dramatrekanten er kort fortalt en beskrivelse af dynamikken i dysfunktionelle relationer (transaktionsanalysen), hvor man typisk indtager en af de 3 roller: Offeret, krænkeren eller redningsmanden. Så i stedet for at bebrejde og gå ned i en skyttegravsdialog, skulle jeg i stedet holde ved mine grænser, kommunikere på min banehalvdel og forholde mig objektivt til konflikterne. Det holdt hårdt fordi krænkeren ikke havde samme indsigt som jeg!

drages ind i dysfunktionelle relationer

Det værste er, at jeg vil blive ved at havne i sådanne situationer/relationer! Der skulle en Zornig Zone (radioprogram på radio24syv om udsatte) til, indtil jeg så sammenhængen – og det på trods af, at min bror et par gange allerede havde gjort mig opmærksom på det. Han sagde (ikke ordret), at det er som om at de (krænkerne) ved hvem, de kan gå efter og hvem, det er bedst at gå udenom! En psykolog i radioprogrammet forklarede, at offeret ubevidst udsender nogle signaler, som krænkeren opfanger ubevidst og derfor viser det sig ofte, at de kvinder/mænd, der udsættes for voldtægt ofte har oplevet seksuelle krænkelser tidligere i sit liv! Forstå dog mig ret – jeg siger ikke, at jeg selv er skyld i at være blevet mobbet på arbejdet…jeg har bare fået øjnene op for endnu en dimension, som jeg skal arbejde med! Hvad tænker du?

 

Advertisements
Comments
 1. Pernille says:

  Kære Isay. Jeg har lige skrevet en kommentar til dig, men jeg ved ikke om jeg fik den trykket væk, så er der 2 næsten ens fra mig, så beklager jeg.
  Jeg er enig med dig i at et offer “tiltrækker” sin krænker, og at det er et dysfunktionelt mønster. Jeg genkender fra mig selv i alle 3 roller offer/krænker/hjælper. Når jeg eksempelvis føler mig som et offer, taler jeg til andre som om, de krænker mig, fordi jeg oplever, at de krænker mig. (jeg bliver en vaske ægte martyr) – Og det skal nok sætte skub i konflikten, så jeg bliver bekræftet i min offer rolle. Jeg kender også til når andre er ofre og hvordan jeg automatisk ryger ind i hjælper eller krænker rollen. Jeg er slet ikke i tvivl om, at jeg har det med mig fra min opvækst, min mor har i den grad været og er stadig ofte i offer rollen.
  Min måde at stoppe mig selv på er, at når jeg opdager, at jeg er i rollen, siger jeg det højt, om ikke andet så til mig selv, for det er egentlig meget sårbart og lidt skamfuldt at indrømme, synes jeg, men det hjælper at stå ved det. Jeg læste engang, at den der opdager mønsteret, har ansvaret og muligheden for at tage ansvar og stoppe det og det hjælper mig at tænke på. Så får jeg nemlig min kraft og min styrke tilbage 😀
  Kh Pernille

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s