Start på arbejde efter sygdom

Posted: February 8, 2014 in At leve med depression, personlig udvikling
Tags: , ,

Jeg husker ikke min første dag på mit arbejde, som jeg startede på for snart 10 mdr. siden. Jeg går ud fra, at jeg havde en naturlig nervøsitet for det ukendte og alt det nye, som jeg skulle i gang. Mentalt var jeg forberedt på at skulle starte op igen. Og det var min familie også. Et par praktikforløb havde også bidraget til at forberede mig og min kæreste på hvad vi havde i vente.

i virksomhedspraktik

Det er lidt derudaf, så stop og lidt langsommere....

Det er lidt derudaf, så stop og lidt langsommere….

I løbet af det års tid, hvor jeg var almindelig arbejdsløs – jeg blev raskmeldt efter 2 års sygeår – nåede jeg at være i et job med løntilskud og 4 virksomhedspraktikker. Selvom jobbet med løntilskud og den første praktik var virkelig exceptionelle dårlige oplevelser – begge var i et psykisk dårligt arbejdsmiljø og manipulerende ledere – kan jeg i dag se tilbage på begge de forløb med taknemmelighed: Jeg lærte at mærke efter, sige fra og være bevidst om mine værdier. De 2 efterfølgende praktikker var til gengæld super gode oplevelser: Det ene – Pure Culture ved Palby Marine – var et familiært miljø med nærværende mennesker – det andet – Würth Danmark – var professionelt med et højt fagligt niveau og hyggelige mennesker og en opmærksom leder. Også dyb taknemmelig for at begge steder gav mig muligheden for at udfolde mig professionelt på trods af det hul, der jo var opstået på mit cv.

adfærdsmønster

Det vigtigste ved alle forløbene var den indsigt, det gav mig på mit eget tanke- og adfærdsmønstre. Eller det vil sige, det mønster min kæreste havde observeret jeg havde. Hvilket kom in handy ved den sidste virksomhedspraktik, hvor jeg havde et fast job sat i udsigt. Han havde observeret at jeg de første 2 uger var fuldstændig nede på selvtillid, overbevist om at arbejdspladsen ikke brød sig om mig og at jeg ikke duede til noget. Så kom der en uge med stor fortvivlelse og vished om den store katastrofe, hvorefter det afløstes af en uge med lidt ligegyldighed blandet med at rutinen meldte sig. Og så startede det hele forfra på det næste praktik. (Virksomhedspraktik=4 ugers varighed). Udover tog arbejdet al min energi, så der var mange huslige pligter min kæreste stod alene med.

start på arbejde efter sygdom

Det er krævende for familien, for parforholdet og din egen tid at starte op på arbejdet eller et nyt arbejde efter et længevarende sygdomsforløb. For mig var det lykken at min kæreste var så opmærksom på mit mønster og gjorde mig bevidst om det. Det gjorde, at jeg blev bedre til at håndtere de uhensigtsmæssige tanker og slække på min dårlige samvittighedsfølelse. Ikke at jeg holdt op med med at have det dårligt og utilpas de første mange uger af en jobopstart osv. – det gjorde bare at jeg accepterede mine tanker, følelser og adfærd og ikke behøvede at udleve dem: Altså lade trætheden gå ud over min familie eller mig selv. Jeg kunne simpelthen sende mig selv i timeout (i seng), når jeg var blevet for overtræt. Så da jeg endelig fik et fast arbejde, var jeg så mentalt og fysisk forberedt at jeg nu efter knap et år kan sige, at jeg nu er i den fase hvor jeg slapper mere af nu hvor rutinerne melder sig.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s