Jeg har talt med andre depressive og nogle er negative over for betegnelsen psykisk sårbar. Jeg ved ikke rigtig, hvad jeg skal mene, for da jeg første gang stødte på at betegne sig selv som psykisk sårbar efter en depression eller anden psykisk sygdomsforløb, synes jeg, at det gav mening. Jeg husker også, at psykiateren en gang sagde til mig, at den fejl, depressive gør, ift. en selvvurdering, er, at vi sammenligner os selv med det vi kunne en før sygdommen og med raske mennesker dvs. folk, der aldrig har lidt af en depression.

hvem er psykisk sårbare?

at være psykisk sårbar svarer vel til en vulkan: Enten er den i udbrud, ulmer på overfladen eller også er den inaktiv. Men den er.

at være psykisk sårbar svarer vel til en vulkan: Enten er den i udbrud, ulmer på overfladen eller også er den inaktiv. Men den er.

Jeg kan godt se, at det ikke giver mening at sammenligne sig selv med den, man var før sygdommen. For det første kan man ikke gå tilbage. For det andet så førte den livsførelse eller krise dig til en depression, så det vil være uhensigtsmæssigt at fortsætte ud af den tangent. For det andet er sammenligningen med raske heller ikke fair, for det vil være at sammenligne pærer og æbler. Er vi, der har haft depressioner, så mere psykiske sårbare end andre? Jeg har i hvert fald ikke noget imod at blive betragtet som psykisk sårbar, men det er ikke sådan, at jeg opfatter mig selv som skrøbelig. Jeg er mere i retningen af at være i risiko eller psykisk sårbar over for depressioner?!

depression i udbrud

Hmmm…men det lyder heller ikke helt rigtigt. For det lyder som om, at jeg kan få en depression, når det skulle være – at jeg balancere på kanten. Og det er langt fra sandt. Jeg er rask og føler mig rustet til at arbejde og føre et helt normalt liv. Samtidig ved jeg, at jeg er nødt til at være bevidst om symptomerne på en depression og ikke falde i et negativt tankespin eller begynde at dunke mig selv uforholdsmæssigt i hovedet. Jeg vil sige, at jeg ikke har depression i udbrud, men jeg er nødt til at passe mine meditationer, dyrke yoga og løbe 3 gange om ugen, som at passe min søvn og spise sundt og godt samt ikke presse for meget ind i mit skema, for at holde mig fri for depressioner eller stress. Men er det at være psykisk sårbar eller er det bare en anden livsførelse end jeg havde før?

psykisk sårbar og job

Ifm. denne blog har jeg flere gange diskuteret mulighederne for at få job, når jeg nu blogger om depression. Du kender sikkert godt den der med at arbejdsgivere googler dig ift. et potentielt job. Vil de så ansætte en, der er psykisk sårbar og har lidt og er i risiko for at få depression i udbrud? Så ved at blogge om min egen psykiske sårbarhed og depression og stress mv., er jeg så med til at mindske min egen chance for at komme i arbejde? Jeg er kommet frem til, at jeg er nødt til at være den, jeg er, med alt hvad det indebærer. Og jeg er glad for billedbogsprojektet, som jeg håber, vil hjælpe rigtig mange familier, der har depression tæt ind på livet. Den mission er vigtig for mig og viser jo også min styrke i min psykiske sårbarhed ikk?! Så jo jeg er psykisk sårbar men på et plan, hvor jeg kan træffe nogle gode bevidste valg for mig selv, så jeg har en livsstil, der passer til den, jeg er, lige nu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s