hvem har ansvaret for stress?

Posted: February 9, 2013 in At leve med depression, behandling, personlig udvikling
Tags: , ,

Forleden hørte jeg en konstruktiv og god debat om ansvar og stress. P1 havde netop taget emnet op i forlængelse af en udtalelse fra DJØF om at arbejdspladsen har skylden, når medarbejderen går ned med stress. Iflg. Psykiatrifonden har ca. 20% af befolkningen symptomer på stress – altså den usunde længevarende stress, der kan føre til bla. svær depression.

ansvaret for dit liv

Jeg mener, at jeg har ansvaret for mit eget liv – og med det mener jeg, at jeg har pligt over for mig selv og min familie til at indrette mit liv til mit eget bedste og familiens bedste. Men dermed ikke sagt, at jeg er fantastisk god til at være bevidst om mine valg, standpunkter og grænser. Jeg fejler hele tiden – og den historie jeg har med i bagagen kan forklare meget af mit reaktions- og tankemønster. Alligevel vil jeg da, give DJØF og andre, der giver samfundet skylden, medhold i deres “anklage” for al den stress, der er på arbejdspladserne og i samfundet. For jeg er ikke en øde ø og jeg er i samspil med andre.

hvem har magten?

Vi bærer hinandens liv...

Vi bærer hinandens liv…

Der er jo mange faktorer, der påvirker mig og mit liv, som jeg enten har ringe eller ingen indflydelse på. Fx kan jeg træffe en bevidst beslutning om, at jeg vil arbejde som grafiker i en privat mellemstor til større virksomhed – ikke et reklamebureau osv., men om jeg kommer til samtale og får jobbet, har jeg ikke så stor indflydelse på. Jeg kan naturligvis gøre meget for at komme til samtale og øge mine chancer for at komme i betragtning til jobbet, men i sidste ende ligger magten hos en anden. At være arbejdsløs kan være enorm stressende. Et andet eksempel ift. arbejdsrelateret stress er arbejdsforholdene og arbejdskulturen. Alle har en aftale med deres arbejdsplads om arbejdstider, pauser osv. enten iflg. en overordnet overenskomst eller en individuel aftale. Men på mange arbejdspladser forbindes høj arbejdsmoral tit og ofte også med lange arbejdstider eller arbejde, man tager med hjem og sidder med om aftenen.

vi er alle ansvarlige

Selvom man så tager en bevidst beslutning om at holde fri, når man har fri, så var der en advokat til et fødselsdagsselskab, som dementerede, at det ikke kunne lade sig gøre i netop hendes branche og jobtype – ellers kan de kvindelige advokater ikke holde deres position i virksomhederne. Jeg bliver meget provokeret af den holdning og bliver derfor enorm imponeret og lettet over at høre netop en leder af en afdeling på 100 medarbejdere i P1 programmet Ordet er dit fortælle om, hvordan han tager et medansvar og har et holistisk syn på deres medarbejdere. Fx havde de en medarbejder, som de gerne vil have frem i organisationen, men i en ærlig og åben dialog med netop denne medarbejdere, blev det besluttet at vente et par år, da hun (medarbejderen) gerne vil vente til hendes børn var større. Yes! Endelig en arbejdsgiver, der forstår og agere efter, at jeg er min brors vogter! Hvis DJØF’s udtalelse har afsæt i dette synspunkt, er jeg super super enig.

Hør P1 Ordet er dit her: http://www.dr.dk/P1/Ordeterdit/Udsendelser/2013/02/2013/02/04123542.htm

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s