At sætte grænser for sig selv

Posted: September 3, 2012 in personlig udvikling
Tags: , ,

Jeg har lige haft hold i ryggen og måtte afsted – for første gang til kiropraktor for at få sat den på plads igen. Mens jeg ligger der og har ondt og kan ingenting dukker selvbebrejdelserne naturligvis op, og tankerne går i selv sving i mantraet: Hvorfor sker sådan noget altid for mig? Selvom jeg med mindfulness og compassion er blevet så bevidst om mine tanke- og handlemønstre, var det alligevel først i en snak med naboen, at det virkelig går op for mig, at jeg igen ikke formåede at sætte grænser for mig selv.

at overhøre og overskride sine egne grænser

Meget sigende tekst, ikk?!

Min nabo stod med sit brækkede håndled i gips og jeg med øm ryg, let foroverbøjet og forsigtig med alle mine bevægelser for ikke at trigge et hold i ryggen igen. Ligesom jeg – eller andre mennesker for den sags skyld – har min nabo heller ikke været forskånet sygdomme, sygemeldinger og psykiske udfordringer. Vi sukker begge og spørger os selv: Hvorfor sker det netop for os? I et øjebliks klarsyn går det op for mig, at jeg faktisk kender svaret på det: Det er endnu en gang lykkes mig at overskride min egen grænse. Ift. hold i ryggen var det min fysiske grænse – jeg overhørte simplethen min krops signaler om forkert arbejdsstilling (jeg var ved at rydde op i mine pigers Lego Friends stående i en – set i bakspejlet – total dum og akavet stilling). Jeg gik netop ned med stress, fordi jeg overskred mine grænser, for hvad jeg ville være med til arbejdsmæssigt, og hvad jeg kunne holde til fysisk. Jeg har været depressiv, fordi jeg et eller andet sted ikke har formået at sige fra, men ladet andre træde på mine grænser.

kunsten at sætte grænser

Vil det sige, at med det ræsonnement er det min egen skyld? Vel skyldfølelser kan man jo ikke bruge til så meget (jvfr. compassion tankesættet) – og nej det er ikke min skyld. Det er en kunst at kunne sætte grænser, mærke sine naturlige grænser og kunne sige fra og til. Det er en grundfærdighed, som man kan være så heldig at have lært fra barns ben – hvilket desværre ikke gør sig gældende for mig. Min opvækst har været præget af voksne, der har slået hårdt ned på mig, når jeg har forsøgt at sige fra eller ytre min mening eller stille spørgsmål ved deres handlinger. Voksne, der har overskredet grænser for, hvad man kan tillade sig at gøre, sige eller være over for et barn. Derfor er min evne til at mærke mine grænser og handle på dem, blevet udvisket – og lidt forenklet og firkantet sagt – en grund til at ting sker for mig. Så skyld nej – men mit ansvar ja!

at kunne sætte grænser og sige fra

Så hvis bare jeg mestrer at mærke og sætte grænser og sige fra på en ordentlig måde – både over for mig selv og især over for andre, så vil lidelserne høre op?! Hmm…altså der er ingen tvivl om, at hvis jeg fortsætter på samme måde, som jeg altid har gjort – med hovedet under armen – så er risikoen for at få stress, depression og hold i ryggen osv. der. Men det er altså en illusion at tro sig fritaget for de ricisi, hvis bare jeg kan sige fra og en dårlig konklusion på dette indlæg. For risikoen er der uanset hvad. Forskellen er, at hvis jeg arbejder på at mærke og sætte grænser og lære at kunne sige fra – er nærværende og bevidst i nuet – så er der større mulighed for, at jeg har magten over mit eget liv og for at jeg bedre kan rumme det, livet måtte byde mig. Fordi jeg bevidst kan vælge at gøre noget andet end jeg før ville have gjort. Så havde jeg mærket min grænse og stoppet op, kunne jeg have ladet Lego Friends rodet være eller være mindre selvbebrejdende og uforstående over for holdet i ryggen. Er du med på, hvor jeg vil hen?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s