Ægte omsorg og venlighed

Posted: March 4, 2012 in At leve med depression, Mindfulness og medfølelse
Tags: , , ,

Beskriv en af de sidste gange, du har oplevet medfølelse, omsorg eller venlighed fra en anden. Omsorg og venlighed fra en anden. Det var den sætning, der fik mig til at bryde fuldstændig sammen. Tudbrølende og ude af stand til at besvare spørgsmålet. Først forstod jeg ikke selv, hvorfor jeg reagerede følelsesmæssigt så kraftigt på spørgsmålet om omsorg og venlighed fra en anden. Der var ingen tanker. Og for at forstå min reaktion, måtte jeg helt tilbage og have fat i fortidens omsorgssvigt.

omsorg for andre

Wulff-Morgenthaler

Jeg er taknemlig for at have lært mindfulness og at bruge åndedrættet som anker til nuet. For førhen ville min evolutionære hjerne reagerer med enten flugt eller kamp. Eller sætte gang i negative depressive tanker. Men med mindfulness har jeg lært at rumme at være i mine følelsers vold, uden at reagere, men blot anerkende og acceptere følelserne og observere mig selv. Så jeg sad der og lyttede. Og ja, det er rigtig nok nemt at vise medfølelse/omsorg over for andre. At gøre noget godt for andre. At være venlig og hjælpsom og give af sig selv. End at modtage venlighed fra andre. Modtage omsorg fra andre, selvom man virkelig har brug for det. Man vil ikke være til gene eller ulejlige andre. Og man kan slet ikke vise eller modtage omsorg, medfølelse eller venlighed fra en selv. Har man lavet en fejl, har det skidt eller behøver hjælp, så fylder man sig selv med selvbebrejdelse, selvkritik og antiparti. Det kender vi alle. Men var det nu bare det, jeg reagerede så voldsom over?

omsorgsfuld kæreste og medfølende venner

Jeg kan heller ikke sige, at jeg ikke har en omsorgsfuld kæreste. Vi er rigtig gode ved hinanden. Han er altid så opmærksom på at spørge til min dag eller give mig plads til at tage en lur, når jeg har brug for det – selvom ungerne kan være en håndfuld og maden brænder på. Jeg har ikke mange veninder og venner, som jeg jævnligt ser, men de få jeg daglig er i kontakt med, kender mig og min lille familie. Og vi er også gode til at vise hinanden omsorg og venlighed med snakke om store emner, problemer og smalltalks. Så jeg tænkte, det heller ikke er mangel på kærlighed, som omsorg, opmærksomhed og medfølelse vel i bund og grund handler om, der kastede mig ud i kaos.

omsorgssvigtet

Netop alle det fik mig til at tænke over hvad er ægte omsorg?! Hvilken omsorg, medfølelse og venlighed er det, som jeg savner? Og hvorfor savner jeg den? Da følelserne havde lagt sig og en løbetur senere, kom jeg til at tænke på min sidste fødselsdag. Min omsorgsfulde kæreste havde købt en fodfil (jeg har temmelig meget hård hud på hælene!) for at drille mig og så et ds spil, som jeg havde ønsket mig. Min reaktion på fodfilen kom helt bag på ham. For jeg blev så lykkelig: Det var en gave, jeg ikke havde forventet eller ønsket mig, men noget som jeg havde brug for og manglet i et stykke tid. Han havde set mig. Det er ægte omsorg for den slags er uselvisk. Og det er den jeg har savnet i min barndom. Jeg blev aldrig set for den jeg er. Jeg føler mig ikke kendt eller genkendt af min mor. Jeg prøvede at være den, som mine forældre gerne vil have jeg skulle være – og ikke den jeg bare er. Så jeg følte altid, jeg fik hvad jeg ikke havde brug for, ikke havde ønsket mig eller ikke passede til mig. Når jeg var vred, ked eller trist, fik jeg altid at vide, at jeg reagerede forkert, blev bebrejdet og skulle vise forståelse over for andre. Mine følelser blev sjældent anerkendt eller accepteret. Det var det omsorgssvigt, som jeg reagerede på. Men det er min fortid, ikke nutid.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s