Vampire diaries og Twilight

Posted: February 27, 2012 in At leve med depression, Mindfulness og medfølelse
Tags: , ,

Jeg har gået og undret mig over Vampire Diaries og Twilight. Hvorfor er vampyrer så populære og hvilket behov opfylder både Vampire Diaries  og Twilight hos unge som voksne. Nu tror jeg, jeg kender svaret. Det er vel også derfor at Batman er langt mere populær end Superman. De leverer nemlig et nuanceret billede på de moralske begreber det gode og det onde.

vampyrer, uhyrer og gysere

Anerkend og acceptere vores skyggesider

Jeg kan ikke tåle at se gyserfilm. Det nærmeste jeg kan komme på, der minder om Vampire Diaries eller Twilight er Underworld-filmene. Ellers kan jeg blive bange bare jeg hører en uhyggelig titel, en filmtrailer eller et klip. Men jeg har lige læst, at jeg ikke bare er en kylling. Jeg kan ikke li at se gysere, voldige film (som Seven) osv. fordi jeg ikke kan li at se min egen skyggesider. Overrasket?! Det blev jeg i hvert fald, da jeg læste det i Paul Gilberts bog Medfølelse og mindfulness. Og bagefter fik jeg en aha-følelse.

genkendelse i Vampire diaries

Sådan, som jeg forstår Paul Gilbert, så mener han, at man gennemlever de følelser, der moralsk er forbundet med ondskab og forbudte følelser. Følelser som i langt de fleste tilfælde er legitime. Følelser, som vi også har – og som i virkelig ekstreme situationer ikke er hensigtmæssige men i mindre skala sætter os i stand til at sætte os selv først, når vi befinder os i en farlig situation eller i et dilemma og til at reagere, så vi beskytter os selv og vores nærmeste. Dvs. gysere, serier som Vampire diaries, krimier, Twillight bøger osv. giver os lejlighed til at udforske skyggesiderne af os selv og få dem på plads i vores følelsesregister.

i twilight zonen

Men er man vokset op i twilight zonen dvs. en dysfunktionel familie (som jeg), i utryghed med omsorgssvigt eller i følelsesforladte omgivelser, er det svært at anerkende de aggressive følelser. Altså det er nemt at synes det er i orden at forsvare sig mod en voldsmand eller for at forhindre en voldshandling. Men det er måske straks sværere at vise vrede eller sige fra, når det handler om nogle, der overtræder ens grænser. Fx er jeg altid blevet rost, når jeg har opført mig som ren Askepot. Jeg har fra barnsben lært, at det er forkert af mig at sige fra, vise vrede eller være uforsonlig. Og derfor er jeg så bange for de sider af mig selv og frygtelig dårlig til at tage vare på mig selv og mærke mine grænser. Så derfor er det positivt, at netop Vampire Diaries, Twilight og hvad det altsammen hedder er så populært. Det er den klassiske fortælling om kampen mellem det gode og det onde, men heldigvis i en mere nuanceret form, fordi sådan som jeg forstår det, så foregår det i den enkeltes indre end på et arketypisk plan. Måske skulle jeg blive fan?!

Advertisements
Comments
  1. Thank you for spending free time in order to compose “Vampire diaries og Twilight | isaydeluxe”.
    Thanks yet again ,Dulcie

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s