Kæreste til en depression

Posted: November 30, 2011 in being depressed
Tags: , ,

Nu hvor jeg tænker mere over de pårørende til en depressiv, tænker jeg på min kæreste og de tanker og følelser, han har delt med mig gennem de år, hvor jeg har været depressiv. Det sværeste at håndtere har naturligvis været mine selvmordstanker. Men det har da også været svært for min kæreste at være kæreste med depressionen. Forstået på den måde, at magtbalancen, værdigheden og kærligheden jo skrider, når den ene i et kæreste forhold er depressiv.

magtforhold mellem kæreste og den depressive

I medgang og modgang...

Det, jeg mener, med at magtbalancen i et kæreste forhold skrider, er at den depressive jo ingen lyst har, ikke kan eller vil træffe nogle beslutninger og er måske oven i købet angst for at foretage sig noget som helst. Det er jo ligesom at være kæreste med en slaskedukke. Kan du forestille dig, hvor frustrerende en situation, det er? Det er da heller ikke særlig sexet at være kæreste med en selvudslettende og underdanig slaskedukke. Selvom man rationel forstår, at depressionen har forandret kæresten, så er det da vildt irriterende at stå med ansvaret for beslutningerne selv, når man regner med den anden. Hvis man i parforholdet ikke passer på, så kan kæresten, der ikke har depressionen, hurtigt påtage sig hele magten og autoriteten fx ift. børnene og hele familien. Og hvis man ikke er opmærksom, så kan den skæve magtfordelingen fortsætte langt efter depressionens ophør.

mistet værdighed

Mht. værdigheden i et kæreste forhold. Jeg husker en episode, hvor jeg lå småhulkende på sofaen og var angst for at komme ud af døren og afsted på arbejde. Det lykkedes for min kæreste at “overtale” mig til at komme i tøjet og afsted. Bagefter snakkede vi netop om, hvor mærkeligt det havde været for ham. I hans øjne gik jeg fra at være en voksen ligeværdig partner til et lille barn, som han skulle bruge alt sin pædagogiske evner på, for at få det barn til at indse, at der ikke var noget farligt ved at tage afsted på arbejde. At det blot var de depressive tankermønstre, der havde overtaget lige i det øjeblik. Det var da en uværdig situation for os begge. Og jeg mistede da noget af min værdighed over for ham. Det er da sådan set ikke noget galt i, men fordi min kæreste og jeg kunne snakke om det bagefter, var vi i stand til at genoprette ligeværdigheden mellem os.

kæreste og depression

Det fører mig frem til det med kæresteri og depression. Det er nemt for kærligheden at brænde ud under en depression. Det, jeg prøver at sige, er, at det handler jo ikke kun om at sexlivet måske ikke er så udlevet eller endda gået i stå. Det handler jo netop også om, at hvis magtbalancen er skredet og værdigheden er mistet, så er den depressive jo ikke en særlig attraktiv kæreste. Burde kærligheden ikke bestå alt selv en depression? Jo i Utopia. For min kæreste har det også handlet om at være opmærksom på at give rum til depressionen og at give rum til mig efter depressionen eller et øjeblik med gamle instinktive tankemønstre. Noget med at forstå, at det er depressionen, som gør, at min kæreste pt er en slaskedukke. Noget med at forstå, at nu er hun tilbage og hun faktisk har samme status som jeg i dette parforhold og ift. børnene.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s