Depression forebyggelse

Posted: November 18, 2011 in behandling, being depressed
Tags: , ,

Er du lige kommet igennem en depression og er nu angst for at få et tilbagefald? Fylder tanker om forebyggelse af depression meget i dig? Her er, hvad jeg gør for at forebygge depression. Det er både kognitive værktøj, jeg benytter mig af, som jeg vil anbefale i denne blog. Samt nogle simple leveregler, som jeg helt klart mener er fundamentet for al forebyggelse af depressioner.

kan man forebygge en depression?

Broken heart by ManiaC

Jeg kan umiddelbart sidde her og få tanker om det overhovedet er relevant og realistisk at snakke om depression forebyggelse?! Livet er omskiftelig, dynamisk og hvert øjeblik er ny. Så at tro, at man helt kan komme af med en depressiv tanke- og handlemønster kan være en illusion?! Kriser, skuffelse, lidelse opstår – det er en del af livet (?) og tro, at man kan undgå at blive kastet ud i endnu en situation, hændelse eller traume er utopi. Så at forebygge at man nogensinde vil have følelser eller tanker, der er depressive, er at føre sig selv bag lyset? Det er måske mere relevant at tale om at styrke sig til at reagere mere hensigtmæssigt på de depressive følelser og tanker, der kan opstå. En slags beredskab – forberedelse – på depression forebyggelse. Giver det mening?

forebyggelse med simple leveregler

Noget som jeg lærte meget hurtigt ifm. den første depression, som egentlig var meget mild, var nogle helt basic leveregler. Den gang da jeg startede ud, tænkte jeg dem ikke som konkret depression forebyggelse. Det var først mest en fornemmelse og en følelse, men som sidenhen er gået hen og blevet til en tanke og en bevidsthed om at det er med til at forebygge fremtidige depressioner. Jeg har 3 leveregler, som ligesom danner fundamentet for at jeg vil kunne forebygge eller rettere reagere på en evt. depression:

  1. Spis godt
  2. Sov godt
  3. Hold dig sund og i form

Disse 3 simple leveregler tager jeg udgangspunkt i og vender tilbage til, når jeg går igennem en kaotisk tid eller periode i mit liv.

lær dig selv at kende

Når jeg stiller spørgsmål ved depression forebyggelse, er det jo fordi der går noget op for mig i mindful meditationerne. Jeg er også begyndt, som du sikkert kan læse ud af mine andre blogindlæg, at gøre mig nogle tanker omkring min egen livsanskuelse og hvad der helt overordnet kan ligge til grund for en depressiv tankegang. Lige så ubevidst jeg var i starten om, at mindfulness med meditationerne og yogaen som udgangpunkt er til forebyggelse af depressioner. Lige så bevidst er jeg nu om, at det er et middel til at studere og lære mig selv at kende som helhed – og særligt ifm. en depression. Hvad er det, der kan rykke mig ud af balance? Hvordan reagerer jeg i forskellige situationer og hvad er årsagen til at jeg lige der følte skuffelse, glæde, sårethed osv. Så umiddelbart er det værktøj, som har virket mest effektiv på mig, når vi nu taler om at forebygge depressioner, mindfulness meditation og yoga. Men taler vi om det at blive i stand til at håndtere ens depressive reaktionsmønstre, så har det vist sig at for mig at være hensigtmæssig at tage hele mindfulness tankegangen til mig.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s