En god depression?

Posted: November 16, 2011 in being depressed, billedebog
Tags: , ,

Vi kender godt den der med den gode stress. Men er der noget godt ved en depression? Det spørgsmål, stillede min gode forfatterveninde mig ifm. arbejdet med billedebogen om depression til børn og deres forældre. Jeg stillede det samme spørgsmål til psykiateren. Umiddelbart var hendes svar et klart NEJ. Men alligevel…

depression en desillusion?!

Accepter hvem du er.

Jeg har vist nævnt, at jeg er af den opfattelse, at det faktisk er ligegyldigt hvilken hændelse eller fortid, der ligger bag en depression. Eller stress, udbrændthed og sågar (sjovt ord) alkoholafhængighed. Faktisk er der ikke stor forskel mellem en alkoholafhængig og en depressiv person. Begge ting handler jo dybest set om flugt. Forstået på den måde, at den alkoholiserede bruger alkoholen til at flygte fra noget, som er ubehageligt eller svært. Den depressive synker ned i modløshed, dårlige tanker om sig selv, angst og hvis man kommer virkelig langt ud: Dødstanker. Så en depression kan vel også blot betragtes som en desillusion. At man er blevet desillusioneret. Noget, man forventede man kunne klare, kunne man alligevel ikke. Noget, som man troede var en ting, viste sig at være en anden. Forventninger eller krav, som viste sig at skuffe en?

kan man lære af depression?

I arbejdet med billedebogen blev jeg nødt til at karakterisere depressionen med egne ord. Jeg blev også nødt til at stille mig selv det spørgsmål om der er noget godt ved en depression? Kan man lære af depressionen? Da jeg tænkte over det, blev det mig pludselig klart, at svaret var “ja”. Jeg har jo lært noget af at komme ud på den anden side af depressionen. Jeg har lært meditation. Jeg har lært yoga. Jeg løber. Jeg har integreret 3 simple leveregler: Spis godt, sov godt og motion. Alt sammen noget som gør, at jeg fysisk kan være rustet til livet, som er omskiftelig. Rent mentalt og værdimæssigt har stressen og depressionen lært mig:

  • at jeg har et valg og kan træffe bevidste valg for mig selv, for mit parforhold, for mine børn – for mit liv.
  • at jeg har ressourcer og magten til at handle eller håndtere en situation, en livskrise eller hvad det måtte være.
  • at træne at blive i nuet og at acceptere at livet, tingene eller situationer ikke altid går som planlagt og at man faktisk ikke kan planlægge, kun være tilstede lige her og nu.
  • at træne at være tilstede og opleve livet som det er i stedet for at have tankerne fulde af planlægning, ønsketænkning eller dagdrømmeri, fremtidige gøremål eller handlinger.
  • at se en sammenhæng mellem den person, jeg er, og den opvækst og historie, jeg bærer rundt med mig og de tanke- og handlemønstre, som med det liv, jeg har i dag, er gået hen og blevet uhensigtsmæssige.
  • At acceptere mig selv, som den jeg nu endnu er og kan blive.
Så på den måde har denne depression været god for mig?!
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s