Angst og socialfobi kontra depression

Posted: November 11, 2011 in being depressed
Tags: ,

Jeg har lige fundet ud af, at jeg ikke lider af socialfobi. Godt nok har jeg angst ifm. sociale aktiviteter og mit typiske handlemønster er, at jeg undgår sociale aktiviteter. I særlig høj grad når jeg har det skidt. Når jeg har det godt, tænker jeg ikke så meget over det. Iflg. en definition, jeg googlede kan den angst ikke kategoriseres som socialfobi.

depression og socialfobi?

Forældrekaffe er en stor udfordring for mig.

Iflg. den definition på netpsykiater.dk – se her – kan man ikke både lide af socialfobi og have en depression, psykotisk sygdom eller fx en hjerneskade. Hmmm….jeg har jo haft depressioner og for nylig min første svære depression, så kan jeg jo i princippet ikke have socialfobi?! Jeg har heller ikke de der fysiske symptomer, som blive beskrevet hos netpsykiater.dk, men jeg kan godt nikke genkendende til uro i maven, angst for at miste selvkontrollen, bange for at gå på toilettet. Og så er det en angst, som jeg synes er overdrevet og urimelig.

angst for sociale aktiviteter

For at lide af socialfobi er nogle af kriterierne også, at man er generet af de bestræbelser, som gør for at undgå angsten. At angsten er begrænset til de situationer, man er bange for eller til tanken om dem. Jeg kan genkende alt det, men man kan ikke både lide af depression og have socialfobi?! De situationer, som jeg undgår – især når jeg har det skidt – er fx sociale aktiviteter ifm. mine børns institutioner. Fx. forældrekaffe til en fødselsdagsfest! Pyh bare tanken om dem, gør mig skidt tilpas. Jeg bliver faktisk helt panikslagen. Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige eller gøre. Jeg er bange for, hvad de forventer af mig og for at løfte koppen for at drikke af den. Jeg kan slet ikke forestille mig at gå ind ad døren hos den, der har fødselsdag. Og jeg ved slet ikke, hvad jeg skal gøre af mig selv.

ren social angst

Jeg kan også blive helt angst bare ved tanken om, at nogen observerer mig eller at nogen skulle synes dårligt om mig. Jeg er ikke bange for at møde folk første gang eller være sammen med total fremmede mennesker. Men så snart jeg har været sammen med nogen en enkel gang – og skal så at sige gentage succesen, så bliver jeg angst. Kan du genkende det? Jeg er bange for, at jeg ikke kan leve op til det sidste møde, som var gik så godt og var så rart. Jeg er bange for, at jeg ikke kan leve op til det billede, som vedkommende fik af mig sidste gang vi var sammen – og at jeg så bliver afsløret som fup. Dvs. selvom de andre forældre i børnehaven er fremmede for mig, så bare tanken om pædagogerne gør mig angst. Er det socialfobi eller bare angst?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s