At vælge sig selv

Posted: November 9, 2011 in behandling, being depressed
Tags: , ,

Tænk at man kan finde inspiration til at vælge sig selv i en børnetegnefilm. Men det er ikke til at komme uden om: Kung Fu Panda 1 og 2 er fantastiske. Inspirerende for børn og voksne. Jeg går sgu lidt rundt og kan identificere mig selv med pandaen Po. Jeg går og prøver at finde fodfæste igen efter knap 2 år med stress og depression. Og Po’s karaktér og læring filmene igennem er et godt input.

hvem er du?

Selv i kamp bliver han helt benovet over at være blandt de seje!

Po er den her lidt kiksede panda, der drømmer om et andet liv end det han har. Han arbejder i sin fars nuddelrestaurant, men er klodset, stor og distræt. Han elsker kung fu og ville ønske, at han var en stor legendarisk kung fu mester. Han dyrker kung fu og ved alt om emnet. Men det er hans lille hemmelighed og hemmelige verden. Han er venlig og vellidt, men ellers betragter omgivelserne ham som lidt ved siden af sig selv, fjollet, naiv og ikke særlig klog. Som dragekrigeren er han ikke så disciplineret, vil gerne tage de hurtige genveje og er laid back og lalleglad. Men i kamp er han ydmyg, lykkelig, iderig og intuitiv. Lidt average, som du og jeg, ikke?!

den, du vælger at være, i dag!

I film nr. 1 er hovedbudskabene at intet er tilfældigt – universet har en plan og sammentræf sker. At i dag er en gave, som man skal tage imod og stop alle bekymringer og lysten til kontrol (apropos depressioner!). At man skal finde sin egen måde at være fx kung fu mester på. Po er ikke hardcore som Tiger eller har samme stil som Hugorm, for han er Po – ikke Tiger eller Hugorm. I film nr. 2 er hovedbudskabet at finde indre fred. At slippe sin fortid og tage et bevidst valg om, hvem man vælger at være.

vejen til indre fred

Det er for mig, hvad kognitiv terapi går ud på og vel også hvad jeg egentlig altid har ment: Det er “lige meget” hvad, du er blevet udsat for og hvorfor. Det, der tæller, er, hvad du bruger den hændelse og erfaring, det har bragt med sig, til. Altså hvem du vælger at være. Og at man foretager et bevidst valg og dermed sætter sig i stand til at vælge sig selv. Det lyder nemt, men det er da bestemt ikke let og det kan da også ind i mellem være angstprovokerende at vælge sig selv. Især hvis det handler om en traumatisk fortid over flere år – og måske i en ung alder, hvor man langt fra er i stand til at vælge selv.

Jeg er taknemlig for, at der er nogle, der laver tegnefilm for børn, der har så positivt og viis budskab – som selv voksne får noget ud af.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s