At være deprimeret

Posted: November 7, 2011 in being depressed, billedebog
Tags: ,

Hvad handler det egentlig om: At være deprimeret. Hvis alle har anlæg for at være deprimeret, hvad betyder det så, når man bliver det? Er man syg? Eller er man bare midt i en livskrise, hvis udfald er afgørende for hvem man er efterfølgende? Er det så også forklaringen på, hvorfor nogle bliver hængende i en depression over en længere periode, måske endda også over et helt liv? Mens andre, kun er deprimeret i en periode, og kommer styrket ud af det?

du er ikke deprimeret, du er ikke syg

Er der noget godt ved Slangen?

Som mange andre sygemeldte, holdt jeg jo op med at være så deprimeret, at jeg kunne komme i arbejdsprøvning. Jeg var så heldig at blive praktikant i en fantastisk t0-mands virksomhed – playscapes denmark aps v/Århus. Den ene ejer og creative director Charlotte Prang sagde en dag til mig: “Jeg tror ikke, du er deprimeret. Jeg tror ikke, du er syg. Du er bare vågnet op.” Men faktisk først da, blev jeg klar over forandringen ved mig selv. Jeg er ikke i tvivl om at have været deprimeret, men nu kunne jeg pludselig mærke, at jeg var kommet over på den anden side af depressionen, og at det nu var på tide med et paradigmeskifte.

at være syg

Det er ikke for at bagatellisere eller negligere det at være deprimeret eller lide af depressioner livet igennem. Det er alvorligt og kan være livstruende at være deprimeret. Det er heller ikke mangel på erkendelse af, at nogle mennesker enten tidligt i deres liv har været udsat for voldsomme livsbetingelser, som har givet fysiske og/eller psykiske men eller senere i voksenlivet kommer i en livskrise, som udløser en depression. Det er heller ikke mangel på anerkendelse af, at det kan have været så voldsom, at det enten er svært at se i øjnene og acceptere og leve videre på eller gå igennem for at komme styrket ud på den anden side. Jeg undrer mig bare over hvad det er, der gør, at nogle bliver ved med at være deprimeret og at andre kommer videre.

hvorfor vælger man at leve med depressionen?

Min undren bliver yderligere vagt ifm. den bog for forældre og børn om depression, som jeg er arbejder på. I bogen har jeg givet depressionen form vha. en Slange. Ifm. teksten spurgte min forfatterveninde mig om, der var noget, der var godt ved Slangen? Og hvor den kan være, siden familien acceptere at leve med den? Min første tanke var “Nope intet godt ved depressioner”. Min anden tanke var på Charlottes ord. Måske handler det om at være deprimeret om at vinde sig selv. Om at finde vej mellem hvad andre vil med mig, gør mod mig og behandler mig – og hvad jeg vil med mig, gør mod mig og handler mig selv.

Hvad tænker du?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s