Mindfulness meditation

Posted: October 31, 2011 in behandling
Tags: , , ,

Som jeg skrev i går handler mindfulness at være til stede i nuet for at kunne træffe bevidste valg. Mindfulness læres ved at meditere. Jeg har lært 2 former for mindfulness meditation: Bodyscanmeditation og åndedrætsmeditation. Begge former for meditationer har samme formål, som at træne koncentration, opmærksomhed og nærvær.

vær mindful i kroppen

Tegning fra bogen om depression og børn, jeg pt arbejder på.

Jeg har faktisk altid ment, at kroppen aldrig lyver. Den ved rigtig mange ting, selvom du bevidst eller ubevidst benægter eller overhører følelser og tanker. Kroppen har altid en reaktion. Og nogle gange reagerer kroppen længe inden din bevidsthed eller dine tanker gør. Min egen erfaring fx med stress er, at det i høj grad skyldes, at jeg overhørte nogle signaler min krop længe udsendte, inden jeg gik ned eller brændte ud. Længe før sygemeldingen var jeg træt, begyndte at gå mere foroverbøjet og fik ondt i mave og hjertebanken. Alle fysiske reaktioner. I mindfulness bodyscan meditation lærer du at opdage og undersøge kroppens reaktioner. Du lærer at være mindful kropsligt, så du kan lytte til din krop og bruge den som vejledning for, hvordan du har det.

åndedrætsmeditation

Mindfulness åndedrætsmeditationen har jeg lært at blive fortrolig med mit åndedræt. Jeg finder hurtigt ud af, hvordan jeg faktisk har det i det øjeblik, jeg sidder i meditationen og fokuserer på mit åndedræt. Når jeg er anspændt, angst eller vred er mit åndedræt naturligt overfladisk og besværligt. Når jeg er tilfreds og glad, er den dyb og rolig. I de situationer hvor mit åndedræt er forceret og i korte stød, har jeg lært enten at acceptere det som det er – sådan har du det altså lige nu – eller at berolige mig selv ved bevidst at trække vejret langsommere. Det er faktisk fantastisk at lægge mærke til, hvordan den luft man tager ind har en koldere temperatur end den man ånder ud. Jeg ved ikke, hvorfor men det fascinerer mig. Og så det med, at der faktisk er en overgang mellem indåndingen og udåndingen – og omvendt.

mindfulness, stress og depression

Det næste, man gør i mindfulness åndedrætsmeditation, er at fokusere på ens tanker. Har du nogensinde tænkt på, hvor meget tankevirksomhed man bruger på at bekymre sig eller være i fremtiden med planlægninger eller den næste aktivitet, man skal i gang med umiddelbart efter meditationen? Eller dagdrømmeri, hvor man ønsker at et problem eller en situation anderledes end den er? Når du først bliver klar over det, så kan du hurtigt regne ud, at når dine tanker er travlt optaget med alt det, er du jo slet ikke til stede lige her og nu. Jeg kan huske, at jeg tænkte: Hvor har jeg dog været alle de år? Mindfulness er gavnlig ift. stress og depression ved, at du via meditationen kan befri dig selv fra tankernes tyrani – for det er jo kun tanker og ikke virkeligheden.

Advertisements
Comments
  1. Anne says:

    Dette er en rigtig interessant artikel, tak for det. I øvrigt har jeg lige stødt på et par meget interessante kurser i mindfulness. Der er bl.a. et kursus i stresshåndtering og i varigt vægttab og der er både mulighed for 1-dags kurser og længere forløb. Jeg har faktisk ikke vidst man kan tabe sig gennem mindfulness. Er ellers rigtig interesseret i mindfulness og praktiserer det dagligt. Så vil lige dele dette link med jer og håber I kan bruge det. Se linket her: mindfulness kursus

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s