At være depressiv

Posted: October 14, 2011 in being depressed
Tags: , ,

Det er underligt. Det med at være depressiv. Man opdager det faktisk ikke. Det er som regel omgivelserne, der enten reagerer på det at man er depressiv. Man tror så meget på, at de tanker man har, når man er depressiv, er sande. Det er virkeligheden. Og faktisk bliver man først klogere på, hvad det vil sige at være depressiv, når man ikke er det.

Den depressive verden er forvrænget

Distortion, André Kertész 1894-1985

Jeg tror, at jeg først egentlig opdagede, hvor forvrænget en virkelighed, man lever, i de depressive perioder, da jeg sad i mindfulness gruppen hos psykiateren. Jeg sad ved siden af en utrolig sød kvinde og god mor og hørte på, hvordan hun synes alt det forkerte om hende selv. Hun var faldet tilbage i et depressiv hul. Og alt det hun sagde om sig selv. Det lød helt forkert i mine ører, samtidig med at jeg kunne genkende alle tanker og følelser og de frustrationer, der følger med. Jeg sad og tænkte: Det er jo slet ikke sandt, alt det du lukker ud om dig selv. Samtidig med at jeg vidste, at hvis jeg selv sad i den situation og var depressiv, ville jeg tro på de samme dumme tanker.

At være sig bevidst om de depressive tanker

Selvom jeg har været depressiv 3 gange, har jeg aldrig rigtig læst noget om at være depressiv og symptomerne på en depression osv. Faktisk var det sådan, at jeg anden gang helt havde svedt ud, at jeg havde været det første gang. Mærkeligt. Det var ligesom, at jeg havde glemt alle de dumme tanker og den sorte tilværelse af manglende selvværd og selvtillid, som man befinder sig i, når man er depressiv. Derfor er det først her min første svære depression, at jeg virkelig har fået fat i det at være depressiv.

Virkelig deprimerende

Og her for nylig blev jeg for alvor klar over hvilken utrolig snæver og sort verden, den depressive tilværelse er. Den seneste omgang blev udløst af stress og en fyring under sygemeldingsperioden, som ikke gjorde mit stress bedre. Men det blev også den periode, hvor jeg har lært en helt masse om at være depressiv og være bevidst om de tidlige tegn på en depression. Og ikke mindst, hvad der kan gøres forebyggende og for at arbejde sig ud af hullet. Det er i forbindelse med arbejdet med billedebogen – se indlæg her – at jeg blev alvorlig klar over hvor vidt rækkende konsekvenser depressioner kan have og hvorfor det kan føre til dødstanker og ønske om selvmord.

Instinktivt positiv?

Måske er det netop fordi tankerne og følelserne i sig selv er så deprimerende, at man alligevel kæmper imod og tuder og tuder sit hjerte ud. Måske er der alligevel noget inde i en selv, der siger, det kan simplethen ikke passe – alle de dumme tanker. Jeg kan ikke tro dem. Det er en tanke, der har optaget mig en stykke tid. For det undrer mig, hvor lettet ens hjerte og tanker bliver af at betro sig – hvad enten det er til en professionel, en veninde eller sin partner. Og hvordan tårerne, der triller ned, på en eller anden plan er tårer af frustrationer og udmattethed. Det er nemt, når man har det godt at tro på, at de depressive tanker ikke har hold i virkeligheden, men svært når man er depressiv og midt i det. Men måske er tankernes sorte karaktér alligevel vejen til livet. Al liv vil leve – det er en naturlov.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s